2019-06-05

Ungas röster om psykisk ohälsa på nätet

Som en del av temadagen Livet bakom skärmen har Betaniastiftelsen samarbetat med Sabina Decireé, influenser och Youtuber, för att ta fram ungas egna röster om psykisk ohälsa kopplat till nätet.

Livet bakom skärmen är en temadag om psykisk ohälsa bland barn och unga där vi fokuserar på nätet som både hot och möjlighet. Dagen arrangeras tillsammans med Sigtunastiftelsen den 12 november. Läs mer här. 

Sabina Decireé har intervjuat sju ungdomar om hur självförtroendet påverkas av sociala medier, om hot och mobbning och om vad vuxna bör veta om de ungas internet. Intervjuerna har resulterat i kortare filmer som kommer att visas under temadagen på Sigtunastiftelsen. Filmerna blir ett komplement till forskare, erfarna praktiker och unga influensers som föreläser om hur verkligheten ser ut, belyser olika typer av nätrelaterat missbruk, samt resonerar om självkänsla och hur vi kan agera som medmänniskor.

Citat från filmerna:

”Om jag ska vara hundra procent ärlig så photoshopar jag mina bilder och gör så att min hy är perfekt. Och då är det såhär, ska jag gå ut och visa att jag inte ser ut som på Instagram egentligen. Jag tror absolut mitt självförtroende går ner, för jag känner mig mycket vackrare på Instagram än vad jag gör i verkliga livet.” – Joshua Lord, 19 år

”Jag tror inte vuxna förstår hur mycket sociala medier påverkar ungas liv.” – Nadine, 17 år

”Jag tror faktiskt att om jag inte haft sociala medier så hade jag haft ett mycket bättre självförtroende. För då hade jag inte haft något att jämföra mig med.” Charmante, 17 år

Betaniastiftelsens facebooksida publiceras kortare versioner av filmerna, håll utkik där!

Vill du anmäla dig till temadagen Livet bakom skärmen, vänta inte för länge, förra årets temadag blev fort fullsatt. Anmäl dig här!