2019-03-29

Själavård i hemmiljö – ett komplext möte

”Människan är som ett träd. Det finns så mycket som inte syns.”

De här två senaste veckorna har själavården varit i fokus hos Betaniastiftelsen. På Katarina församling i Stockholm, Stiftsgården i Skellefteå och Lilleskog i Alingsås har präster, diakoner och frivilliga lyssnat till Gunilla Löf Edberg och Kerstin Dillmar i föreläsningar om själavård i hemmamiljö.

Gunilla Löf Edberg, nationell samordnare för Sjukhuskyrkan och Jourhavande präst, pratade i sin föreläsning om den komplexa situationen att möta en människa för ett själavårdssamtal i personens hem. Hon pratade om själavården som ett rum för sig, i behov av att kopplas ihop med kyrkans övriga rum och betonade betydelsen av skrattet i det allvarliga mötet.

”Vi får inte glömma skrattet, det skrattas ofta mycket i själavårdsrummet”, sa hon under föreläsningen.

Kerstin Dillmar, sjukhuspräst och enhetschef för Sjukhuskyrkan, började med att likna människan med ett träd. Människan, precis som trädet, är bara synlig till hälften för under ytan finns rötter i samma samma storlek som människan själv.

Hon pratade även om ett existentiella ensamhetsrum som varje människa besitter.

”Jag tänker att vi alla har ett existentiellt ensamhetsrum. Här finns allt det fina vi har varit med om, men även det mörka. Till det rummet kan ingen komma in, där är vi helt ensamma.”

Förutom föreläsningar med Gunilla Löf Edberg och Kerstin Dillmar fick deltagarna till utbildningen ”…och ni besökte mig” gå reflekterande promenader och ta del av en lokal programpunkt som alltså skilde sig mellan respektive utbildningsort.

Utbildningen fortsätter med en uppföljande dag i maj, då föreläser Leif Gunnar Engedal, professor i praktisk teolog, och Tomas Boström, pastor i Equmeniakyrkan. Läs mer om utbildningarna under fliken utbildningar.