Konstnärerna och konstpedagogerna Tomas Woodski Näslund och Ashraf Atraqchi och asylpsykologen Minna Forsell höll tillsammans ett panelsamtal om skapande verksamhet för nyanlända ungdomar.

2019-01-14

Se Betaniastiftelsens föreläsningar på UR

Vad är det som gör att livet gör ont och hur vet man när gränsen till sjukdom har passerats? Hur kan vi stödja den som upplever livssmärta men inte är psykiskt sjuk?

I november 2018 arrangerade Betaniastiftelsen, tillsammans med Sigtunastiftelsen, temadagen ”Livssmärta eller psykisk sjukdom?”. Bakgrunden till temadagen var det växande samhällsproblemet psykisk ohälsa bland unga. En sjukdom som i dag nämns av både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten som ett av våra största folkhälsoproblem. Vi lever också i en verklighet där många unga mår allt mer dåligt – utan att de lider av en psykisk sjukdom, och där ser behoven helt annorlunda ut.

Därför ställde vi oss frågan: Vart går gränsen mellan psykisk ohälsa och livssmärta? För att besvara den frågan bjöd vi in psykiatern Ullakarin Nyberg, Emma Westas Rödin som genom Pillerpodden möter mängde med ungdomar som mår dåligt, asylpsykologen Minna Forsell, konstpedagogerna Ashraf Atraqchi och Tomas Woodski Näslund, psykologen och psykoterapeuten Anna Kåver, idrotts- och hälsaläraren Martin Lossman och sångerskan och låtskrivaren Hannah Harvigsson, under artistnamnet Hanutten.

Temadagen var fullsatt med deltagare som reste från hela Sverige. Utbildningsradion (UR) var även på plats för att spela in dagens föreläsningar. Nu finns sex föreläsningar/samtal tillgängliga på UR Play: Ullakarin Nybergs föreläsning Psykisk ohälsa bland barn och unga, Emma Westas Rödins föreläsning Från ond till god cirkel, Ullakarin Nyberg och Emma Westas Rödins gemensamma panelsamtal, Minna Forsell, Tomas Woodski Näslund, Ashraf Atraqchis panelsamtal Det kreativa uttrycket som kraftkälla, Hannah Harvigssons sånguppträdande och berättelse Du är så jävla känslig och Anna Kåvers föreläsning Oro – att leva med tillvarons ovisshet. Se dem här!