2019-11-13

Samtal om nätet som hot och möjlighet

Vart ska ungdomar som mår dåligt ta vägen? Många vänder sig till internets värld, vilken ofta målas upp som boven i dramat. Samtidigt kan samma nät vara den räddning som behövs.

Vi bjöd in forskare, erfarna praktiker och unga influencers för att samtala om nätet som både hot och möjlighet, om nätrelaterat missbruk, samt resonerar om självkänsla och hur vi kan agera som medmänniskor.

Elza Dunkels, forskare, författare och universitetslektor, inledde temadagen Livet bakom skärmen med att sätta rädslan för sociala medier i en historisk kontext. Hon jämförde mediepaniken med tidigare uppmaningar om att inte läsa mer än 100 sidor per dag och att kvinnor inte skulle cykla för det kunde ge dem ”bicycle face”. Allt som är nytt är lite skrämmande menar hon, men det betyder inte att det är farligt.

Hon pratade också om att det behövs en kunskapshöjning vad gäller skärmtid.

– Det blir inte sämre läsning på skärm, men det blir en annan läsning. Därför behöver vi en skola som lär ut läsning på både skärm och papper, sa hon.

Behov av samtal

Ett genomgående tema under dagen var behovet av samtal mellan vuxna och barn/ungdomar om psykisk hälsa kopplat till nätet.

– Vi använder ungas åsikter när de passar in i en plan, men inte lika mycket när deras åsikter stöd. Vi behöver bli bättre på att ta med ungas åsikter på riktigt, sa Elza Dunkels.

– Många ungdomar uttrycker att vuxna inte frågat om hur de mår av sociala medier. Samtal mellan vuxna och ungdomar om sociala medier har inte existerat, sa Sabina Decireé, influencer, under ett samtal med Ulrika Lind, utvecklingschef Betaniastiftelsen.

Även samtalen om nätrelaterat missbruk cirkulerade kring samma ämne.

– Dataspelande har skapat en klyfta mellan generationer. Aldrig tidigare har det funnits någonting som unga gör så mycket, men som vuxna förstår så lite, sa Oskar Foldevi, psykolog.

– Vuxna lyser med sin frånvaro. Många ungdomar har berättat för mig om hur de vill sluta titta på porr men inte förmår, sa Ulrica Stigberg, präst på Fryshuset och författare.

Behöver förhållningssätt

Ångestpoddens Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand vill se riktlinjer för sociala medieanvändning.

– Sociala medier damp ner i knäet på oss och vi har inga riktlinjer. Framåt är det viktigt att hitta förhållningssätt och strategier för hur unga lär sig om sociala medier.

Dagen avslutades med ett samtal om hur vi ska agera som medmänniskor, och hur vi ska orka stötta alla som inte mår bra. Maria Sundblom Lindberg, psykoterapeut, präst och publicist, och Kerstin Dillmar, sjukhuspräst och enhetschef för Sjukhuskyrkan, delade med sig av sina bästa knep för att orka.

– Jag låter min man rulla in mig i ett täcke i 20 minuter och under tiden ska han ge mig anledningar till varför han är gift med mig, sa Maria Sundblom Lindberg.

Delar av dagen spelades in och kommer inom kort finnas tillgängligt på Livsakademin.se.