Foto: Anna Tärnhuvud

Nå ny publik genom Kulturarenan

Genom Kulturarenan kan människor i utsatta livssituationer eller hälsotillstånd möta olika konstnärliga uttryck. Kulturens kraft för välmående och livskvalitet är känd, och här blir den tillgänglig dygnet runt genom inspelade eller livesända produktioner.

Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online, för den som på grund av minskad rörlighet genom sjukdom, ålder, funktionsvariation eller psykisk ohälsa har svårt att ta sig till scenerna. Kulturarenan guidar besökaren vidare till kulturaktörerna, till exempel kulturinstitutionernas egna play-kanaler, kulturskaparens hemsida eller annan lättillgänglig publicering*.

Syftet med tjänsten är att samla all digitalt förmedlad kultur på ett ställe, så att det blir enkelt för den som är sjuk eller äldre, deras närstående samt vård- och omsorgspersonal, att ta del av kultur och känna delaktighet i kulturlivet hela livet. Kulturarenan kan också vara en värdefull resurs för personal inom vård och omsorg, samt för närstående till personer som vårdas i hemmet, för meningsfullt tidsfördriv och gemensamma aktiviteter.

I rådande situation, spridningen av coronaviruset och dess konsekvenser, kan Kulturarenan även möta publik som sitter hemma i isolering eller karantän.

*I regel undviker vi att guida besökaren till YouTube då miljön är svårtillgänglig för vissa målgrupper, t ex personer med psykisk funktionsnedsättning eller personer med demenssjukdom, likaså vårdpersonal som har bråttom och behöver kontrollera vad som dyker upp på skärmen. Har du material på YouTube rekommenderar vi att det embeddas på hemsida eller liknande, alternativt använd Vimeo. Om du är osäker – titta runt på Kulturarenan så ser du hur andra har gjort, eller ta kontakt.

Bra att veta!

 • Kulturarenan har slutanvändaren i fokus – det ska vara lätt att hitta till kulturen för målgrupperna. Vi vill så långt som möjligt underlätta för användaren att ta del av en kulturupplevelse i hemmet, på sjukhus eller vård-/stödboende. Principen är att omvandla Broadcasting – att nå så många som möjligt, till Narrowcasting – att nå den som behöver.
 • Inget konstnärligt innehåll visas på Kulturarenan. Kulturarenan guidar besökaren vidare till den plats där produktionen visas, d.v.s. Kulturarenan hanterar inga rättigheter. Produktioner som synliggörs på Kulturarenan ska därför vara rättighetssäkrade av avsändaren.
 • Samarbetet är nätverksbaserat, det finns inga avtal eller pengar emellan parterna.
 • Publicering är avgiftsfritt, men det utgår heller ingen ersättning till avsändaren. Kulturarenan vill säkerställa ett lättillgängligt, avgiftsfritt grundutbud för målgrupperna, men det går bra för kulturaktören att ta betalt för enskilda produktioner av användaren, så länge kulturaktören själv ombesörjer betalningsförfarandet gentemot kund.
 • Programtexterna på Kulturarenan hämtas i regel direkt från avsändarens publicerade information. I de fall den bedöms otillräcklig eller otydlig för användaren kan vi lägga till eller förtydliga något. Programtexterna på Kulturarenan är korta, men kan vara längre i anslutning till den plats där produktionen visas.
 • Till varje programpost på Kulturarenan kopplas tips på samtalsämnen för användaren att diskutera i grupp, med en närstående eller att själv fundera på.
 • Kulturarenen drivs av Betaniastiftelsen i nära samarbete med kulturlivet samt vård och omsorg. Betaniastiftelsen tar inget betalt av användaren och står för kostnaden för plattformen/sajten. Kulturarenan lanserades 2018 efter ett utvecklingsarbete hos Studio Acusticum i Piteå med stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten, och där flera institutioner medverkade.

 

Hur gör man för att synas på Kulturarenan?

Skicka följande info till Kulturarenan, utvecklingschef Betaniastiftelsen ulrika.lind@betaniastiftelsen.nu:

 • länk till den produktion du vill att ska synas på Kulturarenan
 • 1-3 bilder som du vill ska synas i anslutning till produktionen (alternativt så plockar Kulturarenan en skärmdump ur det rörliga materialet)
 • information om hur länge produktionen planeras ligga uppe, alternativt meddela Kulturarenan ifall/när den plockas ner
 • programinfo samt medverkande, eller länk till var sådan info finns
 • annan info som du tycker behövs, t.ex. om produktionen ligger bakom betalvägg

Produktionen läggs upp på Kulturarenan inom 48 timmar.

Ta del av materialet "Nå ny publik med Kulturarenan" i sin helhet:


  Warning: get_headers(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:SSL3_GET_SERVER_CERTIFICATE:certificate verify failed in /srv/users/betaniastiftelsen/apps/betaniastiftelsen/public/wp-content/themes/betania2/partials/default-content/content-files-list.php on line 16

  Warning: get_headers(): Failed to enable crypto in /srv/users/betaniastiftelsen/apps/betaniastiftelsen/public/wp-content/themes/betania2/partials/default-content/content-files-list.php on line 16

  Warning: get_headers(https://www.betaniastiftelsen.nu/wp-content/uploads/2019/04/kulturarenan_kulturproducenter.pdf): failed to open stream: operation failed in /srv/users/betaniastiftelsen/apps/betaniastiftelsen/public/wp-content/themes/betania2/partials/default-content/content-files-list.php on line 16
 • Nå ny publik genom Kulturarenan0 bytes