2019-04-03

Musik i Syd kombinerar digitalt och levande

Musik i syd har de senaste veckan gjort en alldeles speciell turné.

Musiker har besökt sex äldreboenden i Skåne/Kronoberg med en konsert som kombinerar ett digitalt kulturbesök med levande musik.

Kulturbesöken har gjorts inom projektet Digitala kulturmöten, ett samarbete mellan Betaniastiftelsen, Göteborgs universitet, Göteborgs Symfoniker och Musik i Syd.

Soltofta demensboende i Malmö var ett av de utvalda boendena.

– De här människorna har ofta svårt att ta sig till scenerna eller kyrkorna. Så det känns viktigt att komma hit, sa musikern Jonas Åkerlund inför konserten.

Tillsammans med Mats Sturesson uppträdde Jonas Åkerlund med föreställningen Gubbanöjen och Skaldevärk, en föreställning som presenterar delar av Smålands Musikarkivs stora August Strömberg-samling av vackra sånger, intressanta visor, underfundiga dikter och dråpliga berättelser. Publiken bestående av de boende på demensboendet, deras närstående och personal hängde gladeligen med i musiken, skrattade, klappade och höll takten.

Men den levande musiken var bara en del av kulturbesöket på Soltofta demensboende. Innan konserten besökte Ulrika Gudmundsson, samordnare för Musik i vården, boendet med en inspelad version av föreställningen med samma musiker och samma låtar.

– De boende kände igen musikerna och musiken från filmen. Vissa sjöng till och med med i låtarna, säger hon.

Innan den tvådelade konserten uppmuntrades boende, personal och närstående att ta del av Kulturarenan, en samlingsplats för digital kultur som drivs av Betaniastiftelsen.

– Det är ju precis det här jag vill, att operan ska komma till mig – för jag kan inte ta mig till den, sa en av de boende om Kulturarenan.

På plats vid konserten fanns även professorerna Helle Wijk och Eva Jakobsson Ung från Göteborgs universitet för att undersöka betydelsen av digital kulturtillgång inom vård och omsorg.

– Vi hoppas att kultur kan bli en självklar del av hälsofrämjande och personcentrerad omvårdnad, säger Helle Wijk.