Panelsamtalet med Ullakarin Nyberg och Emma Westas Rödin, och med Ulrika Lind som moderator, var särskilt uppskattat under temadagen "Livssmärta eller psykisk sjukdom?".

2018-11-16

En dag med psykisk ohälsa i fokus

”Det är inte farligt att må dåligt. Men det är farligt att inte ha någon att prata med. Särskilt om man skäms över att må dåligt. Därför är det problematiskt att det pratas så lite om psykisk ohälsa”, sa psykiatrikern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg när hon föreläste på temadagen ”Livssmärta eller psykisk sjukdom?”.

Den 13 november arrangerade Betaniastiftelsen tillsammans med Sigtunastiftelsen en temadag om psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna. När Lars Björklund, kaplan på Sigtunastiftelsen, vid dagens slut sammanfattade samtalen var det ensamhet han nämnde som den största förgöraren och den största förklaringen bakom psykisk ohälsa bland unga.

Ullakarin Nyberg betonade ensamheten och skammen som är förknippat med psykisk ohälsa i sina två föreläsningar, varav den ena handlade om hur situationen ser ut i dag i Sverige och den andra om att förebygga självmord och självmordsförsök bland unga.

 

Dagen var fullsatt med deltagare från hela Sverige och från vitt skilda professioner; där var personer från kyrkliga sammanhang, från vård och omsorg, skola, kultur och frivilligorganisationer.

Även föreläsarna representerade en bredd av professioner – och kunde därmed närma sig temat från olika håll.

Särskilt uppskattat var ett panelsamtal med Ullakarin Nyberg och Emma Westas Rödin från Pillerpodden. Emma har tillsammans med Siri Strand startat poddcasten och företaget Pillerpodden, där de bland annat pratar om sin egna psykiska ohälsa.

Emma Westas Rödin föreläste också om Pillerpoddens koncept – en ond och en god cirkel. Den onda är en spiral som skapar psykisk ohälsa och den goda handlar om vad vi tillsammans kan göra för att motverka psykisk ohälsa och stötta ungdomar.

– Jag tog med mig väldigt mycket av det Emma sa, om att hela tiden vara öppen, våga samtala och vara normkritisk. Att vi vuxna behöver träda fram och ta ett större ansvar, våga vara öppna och transparenta i hur våra liv är, sa deltagaren Erica Boge, diakon i Habo församling.

Ett centralt tema under dagen var behovet av verksamhet och projekt utanför psykiatrin.

– Kan man väcka ett intresse i skapande verksamhet hos den som mår dåligt, då är man på god väg mot psykisk hälsa, sa psykolog och psykoterapeut Anna Kåver under sin föreläsning om oro och ångest hos barn och unga vuxna.

I ett samtal mellan konstpedagogerna Ashraf Atraqchi, Tomas Woodski och asylpsykolgen Minna Forsell diskuterades betydelsen av att se skapande verksamhet som komplement till terapi. Samtalet utgick från projektet Express Yourself with Art, ett konstnärligt projekt med workshops för unga nyanlända som Betaniastiftelsen och Kulturhuset Stadsteatern arrangerade 2017.

Lina Astlöv från Studieförbundet Bilda tyckte samtalet var inspirerande.

– Jag tror mycket på att träffas tillsammans i grupper utifrån till exempel ett konstnärligt uttryck. Vi i civilsamhället kan göra så otroligt mycket för att motverka psykisk ohälsa genom att avlasta vården och erbjuda människor egna verktyg för att må bättre, sa hon.

Artisten och låtskrivaren Hannah Harvigsson var ett uppskattat komplement till de många samtal och föreläsningar som hölls under dagen. Hon behandlade temat med ett annat språk: Musik. Hanna har själv levt med psykisk ohälsa, och jobbar nu för att skapa utrymme för känslor, acceptans och medmänsklighet, dels med sina texter och dels med kulturprojektet ”Säg det – Sen gör det” som lyfter vikten av skapande verksamhet.

Efter föreläsningarna fanns det hopp och en vilja till förändring. På frågan vad kan vi tillsammans göra för att motverka psykisk ohälsa bland unga svarade två deltagare såhär:

– Alla kan göra något för att hjälpa någon annan, men ofta så vågar man inte engagera sig och är rädd för att inte kunna hjälpa till. Men bara man vågar ställa frågan så kan man göra mer än man tror, sa prästen Jörgen Bok från Vaggeryd.

– Vi behöver fortsätta prata om varför människor mår dåligt och få bort skam- och tabubegreppet, sa Lena Ekesryd Sjödin, diakon i Solnas församling.