Birgit Dahlqvist, fd Karlsson, var rektor vid Betaniastiftelsens sjuksköterskeutbildning.

2019-05-14

"Vi minns henne med mycket glädje"

Tidigare rektor vid Betaniastiftelsens sjuksköterskeskola Birgit Dahlqvist, fd Karlsson, har avlidit, 88 år.

Birgit växte upp i Oskarhamn och kom till Stockholm för att studera vid Betaniastiftelsens sjuksköterskeskola. Hon tog examen 1952 med laboratoriearbete som specialitet.

– För alla som var elever på Centrallasarettet i Stocksund (nu Danderyds Sjukhus) var mötet med Birgit oförglömligt. En glad, vänlig och söt ”lab-syrra” som dessutom var Betaniasyster! Kort sagt ett föredöme, skriver Aino Fianu Jonasson, Märta Jonsson, Barbro Trygg, Febe Borrman och Britta Lundqvist, medlemmar i Betaniastiftelsens Sjuksköterskekår, om sin vän.

Mot slutet av 1950-talet gick Birgit lärarutbildningen i Svensk Sjuksköterskeförenings regi, för att därefter börja som instruktionssköterska vid Betaniastiftelsens sjuksköterskeskola.

Tio år senare blir hon rektor. Hon blev också den som 1974 fick avveckla skolan i och med den kommunalisering av sjuksköterskeutbildningen som då genomfördes. Birgit följde då sina studenter till Grantorpsskolan i Huddinge där hon en tid blev studierektor för sjuksköterskeutbildningen för att senare arbeta inom Stockholms läns landstings utbildningsförvaltning.

Under många år var Birgit sjuksköterskeskolans representant i Betaniastiftelsens styrelse, samt ordförande i skolans kamratförening Betaniastiftelsens Sjuksköterskekår.

– Saknaden efter Birgit är stor men vi minns henne med mycket glädje, skriver vännerna.