Altplatsen äldreboende fick i fredags ett kulturbesök av musiker från Göteborgs Symfoniker.

2019-02-18

Äldreboenden fick besök av orkester

Tre äldreboenden i Västra Götaland fick i helgen besök av en hel symfoniorkester – på skärm.

Förutom att glädjas av musiken blev de boende förundrade över teknikens möjligheter.

– Tv är det bästa som hänt oss, jättefint att orkester var med på skärm, sa en av de boende efter konserten.

Konserten på äldreboendena, som Göteborgs Symfoniker stod bakom, var en del av projektet och forskningsstudien Digitala kulturmöten.

Kulturmötena är ett samarbete mellan Göteborgs Symfoniker, Musik i Syd, Göteborgs universitet och Betaniastiftelsen, med stöd av Familjen Kamprads Stiftelse.

Projektet förenar digital kulturtillgång med fysiska konserter och en forskningsstudie om kulturens betydelse för välbefinnandet, med särskilt fokus på digital förmedling.

Göteborgs Symfoniker och Musik i Syd besöker under våren fem äldreboenden i sina respektive regioner. Med sig har de varsin ny produktionsmodell som kombinerar en fysisk konsert med ett digitalt kulturutbud.

Helgens första kulturbesök togs emot väldigt väl av såväl de boende, deras närstående och personal.

Inger Larsson, enhetschef vid Altplatsens demensavdelning, var imponerad över hur tagna publiken blev av musiken.

– Det var magiskt hur alla satt så stilla under konserten. Vi var lite oroliga innan över hur de skulle klara det, men det gick jättebra, sa hon.

Boendena introduceras även till Kulturarenan – en avgiftsfri samlingsplattform för kulturupplevelser online, samt till Göteborgs Symfonikers och Musik i Syds respektive playkanaler där konserter sänds på webben.

– Kulturarenan är en jättefin tjänst, vi kände inte till den innan men kommer absolut fortsätta använda Kulturarenan för att spela klassisk musik, sa Malin Svanberg enhetschef på Altplatsens äldreboende.

Under våren fortsätter de digitala kulturbesöken och parallellt studerar Göteborgs universitet vad digital kulturtillgång har för betydelse för människor inom vården.