Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Det kreativa uttrycket som kraftkälla

Kunskapsmaterialet Det kreativa uttrycket som kraftkälla vänder sig till ledare inom kreativ verksamhet. Fokus är på skapandets terapeutiska potential för välmåendet och på hur man som ledare kan bemöta psykisk ohälsa i yrkesrollen.

Materialet kan laddas ner utan kostnad och får gärna spridas.

Det kreativa uttrycket som kraftkälla bygger på erfarenheterna av Express Yourself with Art – ett projekt av Betaniastiftelsen och Kulturhuset Stadsteatern, genom Lava och Forum/Debatt, bestående av konstnärliga workshops för nyanlän­da ungdomar, under ledning av konstnären och konstpedagogen Ashraf Atraqchi och med stöd från Folkhälsomyndigheten.

Under projektets gång såg man ett behov av att vidare stötta ledare inom kreativ verksamhet i mötet med unga. Ett möte som många gånger kan vara oerhört viktigt för individen, och krävande för ledaren.

Skapande verksamhet kan fungera som läkande och är ibland det enda sättet som det är möjligt att uttrycka sig på. Att hitta vägar att säga det som kanske inte kan sägas med ord har en väsentlig betydelse för den psykiska hälsan. Därför är det också viktigt för ledare att kunna och orka axla ansvaret, samt att ha verktyg när en person behöver hjälp.

Materialet är framtaget av asylpsykologen Minna Forsell, på uppdrag av Betaniastiftelsen i sam­verkan med Kulturhuset Stadsteatern/Lava och Studieförbundet Bilda. Materialet har kommenterats även av sakkunniga vid BUP Asylpsykiatriska enhet samt Transkulturellt centrum/Stockholms läns landsting.

”Även om vi ofta ser sjukvård som svaret på psykisk ohälsa, kan konstnärliga verktyg vara minst lika viktiga för välmåendet som att använda psykologiska verktyg”, skriver Minna Forsell i materialet.

Ladda ner kunskapsmaterialet utan kostad här:


    Warning: get_headers(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:SSL3_GET_SERVER_CERTIFICATE:certificate verify failed in /srv/users/betaniastiftelsen/apps/betaniastiftelsen/public/wp-content/themes/betania2/partials/default-content/content-files-list.php on line 16

    Warning: get_headers(): Failed to enable crypto in /srv/users/betaniastiftelsen/apps/betaniastiftelsen/public/wp-content/themes/betania2/partials/default-content/content-files-list.php on line 16

    Warning: get_headers(https://www.betaniastiftelsen.nu/wp-content/uploads/2018/11/Det-kreativa-uttrycket-som-kraftkälla.pdf): failed to open stream: operation failed in /srv/users/betaniastiftelsen/apps/betaniastiftelsen/public/wp-content/themes/betania2/partials/default-content/content-files-list.php on line 16
  • Det kreativa uttrycket som kraftkälla0 bytes

Tips! Ska du skriva ut materialet? Klicka då i utskrift av broschyr och välj A3 (eller A4 om du vill ha liten text) så får du ett häfte som du kan vika ihop och dela med dig.